“Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması”

“Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması” sergisi Gazhane’de. Türk müziğinin zengin tarihini ve kültürel değişimini derinlemesine keşfetmek isteyenler için Cumhuriyeti’in yüz yıllık mirasını kutlamak amacıyla oluşturulan müzikal panorama sergisi, 31 Ocak’a kadar Müze Gazhane L binasında müzik severleri ve geçmişle bugün arasında keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

muzik-tr-100-muzik-tr100-cumhuriyet-tarihinin-muzikli-panoramasi

“Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması”

Kültür sanat alanında öncü projelere imza atan İBB Kültür A.Ş., Türkiye’nin önemli ses ve saz sanatçılarının, dönemlerine damga vurmuş eserlerinin fiziki formatta sunulduğu Müzik TR100 Seti’nden ilham alınarak tasarlanan “Müzik TR100: Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması” sergisini sanatseverlerle buluşturdu.
Sergi, arşivlerden fotoğraflar, gazete küpürleri ve afişlerle semtteki caz kültürünün gelişimini gösterirken, Beyoğlu tarihini de müzikal bir perspektiften inceliyor.

muzik-tr-100-muzik-tr100-cumhuriyet-tarihinin-muzikli-panoramasi-2.jpg

Özenle Hazırlanmış Özel Bir Sergi

Müzik yazarları Derya Bengi ve Murat Meriç küratörlüğünde hazırlanan panorama sergi, Türkiye’nin son yüz yılına damga vurmuş sanatçıları ve eserlerini bir araya getiriyor. Dönemin dergileri, plak, kaset, CD’leri, konser afişleri, kartpostallar ve çeşitli müzik oynatıcılarıyla zenginleştirilen sergi, titiz bir arşiv çalışması ve mekan tasarımıyla ziyaretçilere benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca sergi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren müzik dünyasında yaşanan gelişmeleri ele alırken, Cumhuriyet öncesi dönem ile bugün arasında müziğin nasıl bir dönüşüm geçirdiği üzerinde de duruyor. Türk müziğinin şekillenmesinde önemli rol oynayan sanatçılara ve bestecilere odaklanan Tr100, Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Neşet Ruacan, ve Candan Erçetin gibi Türk müziğinin çeşitli dönemlerine damgasını vuran isimleri de bir araya getiriyor.

Sergide ayrıca, 20. yüzyıl boyunca Türk müziğinde yaşanan çeşitlenme ve Batı müziğiyle etkileşim de derinlemesine işlenmiştir. Bu kapsamda özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında, müzik eğitiminin yaygınlaştırılması, radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarının müziği yayma şekli ve sanatçıların toplumsal rolleri serginin odak noktalarındandır.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak, Türkiye’nin müzikal geçmişine ışık tutan bu sergi, sadece tarihsel bir bakış açısı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda müziğin toplumsal, kültürel ve sanatsal bağlamda nasıl bir yolculuk yaptığını da gözler önüne seriyor.

Daha fazlası için www.istanbulsanat.com.tr

Scroll to Top